Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

luni, 28 noiembrie 2011

La Venaria Reale recuperarea trecutului glorios al Italiei

Împlinirea a 150 de ani de la unificarea Italiei a prilejuit organizarea de către Complexul Muzeului Ţării Crişurilor a unei expoziţii inedite cu titlul „Curtea Regală din Venaria Reale. Istoria, arhitectura, restaurarea şi splendoarea Palatului Regal”.
Evenimentul coordonat de Centrul Cultural Italian din Oradea, având ca partener Consorţiul „La Venaria Reale” Torino, s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei Italiei în România, care a dorit să le ofere orădenilor un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte readucerea la viaţă şi reintroducerea în circuitul turistic a unui monument arhitectonic.
Restaurarea, în imagini
Palatul care a făcut obiectul imaginilor expuse a fost construit în anul 1679, dar începând cu secolul XX s-a transformat treptat într-o ruină. „Prin această expoziţie ni se oferă un exemplu de recuperare a unui ansamblu arhitectonic care a cunoscut grandoarea în secolele XVII-XVIII. În secolul XIX a intrat într-un uşor declin, ca apoi în secolul XX să devină o ruină. Însă, în 1994, după opt ani de lucrări de restaurare executate de Consorţiul «La Venaria Reale», complexul regal a fost redeschis publicului în toată frumuseţea sa barocă”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Complexului Muzeului Ţării Crişurilor.
Expoziţia cuprinde imagini ilustrând istoria, arhitectura şi restaurarea Complexului din Venaria Reale (Piemonte – Italia), reşedinţă a Casei Regale de Savoia, una din cele mai vechi dinastii europene. Complexul a fost construit de ducele Carlo Emanuele II de Savoia pentru „plăcere şi vânătoare”, fiind una din cele mai mari reşedinţe regale din lume.
Colaborare româno-italiană
Acest proiect expoziţional va avea ca finalitate încheierea unui protocol de colaborare între Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” şi Consorţiul „La Venaria Reale” pe probleme de restaurare şi conservare, formare şi schimb de specialişti. „Curtea Regală din Venaria Reale se situează printre primele cinci complexe muzeale din Italia. Proiectul de restaurare a însemnat recuperarea unui trecut glorios al Italiei. Am reuşit să implementăm cu succes cel mai mare proiect de restaurare din Europa prin noile tehnologii aplicate, prin testarea de noi materiale, reuşind depăşirea barierelor arhitecturale”, a adăugat ing. Francesco Pernice, reprezentantul Consorţiului „La Venaria Reale”.
Regalul fotografic a fost completat şi cu o emoţionantă lecţie de istorie ţinută de Maurizio Passerotti, preşedintele Centrului Cultural Italian. Acesta a subliniat similitudinile dintre destinul românilor şi italienilor, care au cunoscut, în aceeaşi epocă istorică, frământările creării statelor moderne. „În 2011 se împlinesc 150 de ani de la Unirea Italiei. După două războaie de independenţă (1848 şi 1859), Regatul Sardiniei se pregăteşte să înfiinţeze Regatul Italiei, care s-a născut în mod formal la Torino în data de 17 martie 1861, sub conducerea regelui Vittorio Emanuele al II-lea de Savoia”, a încheiat Maurizio Passerotti.

Text: Cristina Puşcaş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu