Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

luni, 5 decembrie 2011

Farmecul Vienei în prag de sărbători

Deşi capitala Austriei este renumită pentru importanta sa moştenire arhitecturală şi culturală, în această perioadă a anului, toate pălesc în faţa luminilor şi a farmecului pe care le aduce celebrul Târg de Crăciun.
Viena este un oraş turistic dedicat în primul rând persoanelor pasionate de artă, având peste o sută de muzee. Mai apoi, oraşul are o moştenire arhitecturală deosebită. Fiecare epocă pare că şi-a lăsat o amprentă puternică asupra capitalei austriece şi, cu toate acestea, diferitele stiluri arhitectonice abordate reuşesc să formeze un tot armonios. 
Tărâmul Crăciunului vienez
An de an, milioane de turişti sosesc la Viena special pentru a vedea cele nouă pieţe de Crăciun. Cea mai vizitată dintre acestea este piaţa din faţa Primăriei oraşului, Rathausplatz. În cele 130 de căsuţe din lemn instalate aici se vând jucării, decoraţiuni de Crăciun, obiecte de artizanat, accesorii şi haine.Tradiţia Crăciunului vienez este veche de mai multe secole. Iniţial, evenimentul era cunoscut sub denumirea de „pieţe de decembrie” sau „pieţele lui Thomas”. Începând cu secoulul al XVIII-lea, denumirea preferată a fost cea de „pieţe de Crăciun”. De-a lungul anilor, s-a mai pierdut din tradiţia vechilor târguri. Astăzi, ele sunt mai comerciale, scopul lor principal fiind acela de a atrage turişti. Totuşi, unele elemente tradiţionale, cum ar fi vinul fiert, bomboanele sau castanele prăjite, s-au păstrat până în prezent.Pe lângă Rathausplatz, cele mai interesante pieţe de Crăciun sunt Am Hof, dedicată special operelor de artă, respectiv cele de la palatul Belvedere şi Maria Theresien Platz. În acest an, târgul va fi deschis între 19 noiembrie şi 26 decembrie.
Stilurile arhitecţilor celebri
Frumuseţea şi farmecul Vienei îşi au originea în secolele XVIII şi XIX, când Împărăteasa Maria Terezia şi fiul ei, Iosif al II-lea au avut grijă ca oraşul să devină unul cu adevărat strălucitor. Moştenirea arhitecturală a Vienei se datorează unor arhitecţi celebri, precum Johann Lukas von Hildebrand sau Josef Emanuel Fischer von Erlach.
Cel de-al doilea a lăsat în urma sa biserica barocă Karlskirche, o adevărată operă de artă, închinată Sfântului Charles Borromeo. Biserica are o cupolă de 78 metri înălţime şi două coloane exterioare, care încadrează portalul principal, asemnănător unui templu grecesc. Pe interior, biserica este decorată în stil baroc, cu tablouri alegorice reprezentând credinţa, speranţa şi caritatea.
După ce, în cea de-a doua jumătate a secolului XIX, Împăratul Franz Iosif I a dorit să schimbe faţa oraşului, a apărut curentul art deco, denumit şi Jugendstil. Influenţa arhitectului Otto Wagner, care a avut o viziune deosebită, este vizibilă şi astăzi. Wagner a reuşit să combine, în mod original, tradiţia istorică şi modernismul. Proiectele sale cele mai de seamă sunt Majolica şi Postparkasse.Un alt reper arhitectural important al Vienei este Clădirea Secession, o construcţie de domensiuni mari, albă, de formă cubică, ce pur şi simplu nu poate fi trecută cu vederea. A fost proiectată de arhitectul Joseph Maria Olbrich în 1897, ca manifest al mişcării „Secession”. În anul ce-a urmat, aici s-a deschis o sală de expoziţii. Astăzi, clădirea rămâne simbolul acestei epoci şi culturi vieneze demult apuse.
Monumente religioase
Unul din principalele obiective turistice ale Vienei este Stephansdom, sau Catedrala Sf. Ştefan. Construcţia catedralei a început în secolul al XII-lea şi a fost finalizată abia în 1433. Este una din cele mai importante monumente gotice ale Austriei. Lăţimea domului este de 34 m, iar lungimea sa, de 107 m. Are patru turnuri, iar primele două, cele de la intrarea principală, au o înălţime de 65 m şi adăpostesc un clopot de 22 de tone. Cel mai înalt turn, cel din sud, are 137 m. Turnul nordic nu a fost finalizat, dar este deschis turiştilor. Acoperişul are nu mai puţin de 230.000 de ţigle colorate. Poarta principală şi cea vestică sunt realizate în stil romanic, iar cea episcopală, în stil gotic.Catedrala şi Colegiul Sfânta Barbara au fost locurile unde veneau să studieze elitele greco-catolice din Transilvania, în secolul al XVIII-lea. Iconostasul acestei biserici a fost pictat de Efrem Micu. Un alt obiectiv turistic religios este Biserica Greacă, ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în timpul domniei lui Iosif al II-lea. La mijlocul secolului al XIX-lea, biserica a fost renovată şi extinsă.
Palatele vieneze
Unul dintre cele mai importante obiective turistice şi valori arhitecturale ale Vienei este Palatul Schönbrunn, fosta reşedinţă de vară a Casei de Habsburg. Interiorul este amenajat în stil rococo. Castelul are 141 de camere, 45 dintre ele, inclusiv una în care a locuit Napoleon Bonaparte, fiind deschise publicului vizitator. În jurul palatului există numeroase grădini impresionante, în stil baroc, cu alei dispuse geometric, garduri vii înalte, fântâni arteziene şi statui din marmură, în stil clasic. Palmenhaus este cea de-a treia clădire din sticlă din lume, după mărime, adăpostind 4.500 de specii de plante. 
Un alt palat impresionant este fosta reşedinţă imperială Hofburg. Această construcţie a fost extinsă de mai multe ori, ajungând, în prezent, la 18 corpuri de clădire şi 19 spaţii exterioare. Palatul Hofburg este sediul preşedintelui republicii federative austriece, dar şi a mai multor muzee şi a Bibliotecii Naţionale a Austriei.apitala culturală capătă o faţă nouă în fiecare an, în preajma Crăciunului. Târgurile de Crăciun de la Viena oferă turiştilor o experienţă unică, ce nu trebuie ratată.


Text:Cristian Puscas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu