Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

marți, 5 iunie 2012

Culoarea - Centru de interes în designul interior

Designul propus, în acest număr, de Stephan Eyck, are în prim plan culoarea roşie, intensă şi vie, însă şi foarte pretenţioasă, rezultatul final fiind unul foarte reuşit din punct de vedere cromatic. Avem de-a face cu un exemplu în care designerul şi beneficiarul au reuşit să comunice excelent pentru a pune în valoare o locuinţă cu ajutorul amenajării interioare de calitate.


Roşul temperat prin minimalism


Deşi apartamentul are dimensiuni reduse, s-au găsit soluţii de design pentru a optimiza spaţiul, astfel că acesta nu pare încărcat, insuficient sau înghesuit. Apartamentul prezentat este compus din două camere, două băi, bucătarie şi un living de tip open space, suprafaţa totală ocupată de bucătărie şi living fiind de doar 30 mp. Cromatica intensă care predomină designul este cea aleasă de către beneficiar: alb, negru şi roşu, întregul concept de ambientare fiind bazat pe această combinaţie cromatică.




Bucătăria are dimensiuni destul de reduse, suprafaţa ocupată din cei 30 mp fiind de numai 10 mp, iar mobilierul propus răspunde pozitiv cerinţelor şi nevoilor beneficiarului. Este vorba despre un decor minimalist, pus în valoare de contrastul dintre alb şi negru. Bucătăria este despărţită de zona de living cu ajutorul unui paravan transparent. Alegerea acestuia nu limitează spaţiul şi nici traiectoria vizuală, iar zona destinată livingului şi bucătăriei pare mai mare decât dacă s-ar fi optat pentru un perete opac.



În acest apartament, locul de luat masa nu ocupă o suprafaţă foarte mare, însă este suficient, asigurând loc pentru trei persoane şi fiind în acelaşi timp elementul care face legătura între bucătărie şi zona de living. Livingul ocupă doar 14 mp din totalul de 30, iar suprafaţa rămasă face parte din culoarul de trecere spre dormitoare.


Piesa centrală a livingului este o superbă canapea de culoare roşie, care reprezintă pata de culoare în jurul căreia se defineşte întregul design. Pe peretele opus faţă de canapea se situează televizorul şi câteva rafturi minimaliste care conturează perfect spaţiul dedicat petrecerii timpului liber. Lumina naturală pătrunde prin partea dreaptă, iar între geam şi zona dedicată televizorului se află un spaţiu acoperit cu piatră de culoare închisă, ce contrastează plăcut atât prin culoare, cât şi prin textură cu restul ambientului, zugrăvit în alb.

 Ambient dinamic şi echilibrat

Culorile vii sunt primele care atrag atenţia încadrul acestui proiect, însă dozarea şi alternarea lor este atent studiată. Deşi roşul este cel mai vizibil dinpunct de vedere optic, observăm că doar canapeaua,lampa şi câteva puncte de culoare situate diametralopus, în bucătărie şi în living, sunt roşii. Culoarea roşie iese în evidenţă puternic chiar dacă ocupă mai puţin spaţiu decât cele două non-culori alese pentru a o alterna, iar negrul punctează şi conturează foarte bine spaţiul predominant alb şi luminos. Alegerea mai multor nuanţe de venghe sau maro închis şi alternarea materialelor prin folosirea lemnului şi a pietrei creează o ambianţă plăcută şi mai puţin violentă decât dacă s-ar fi utilizat exclusiv aceeaşi nuanţă de negru.


Cromatica este îndrăzneaţă şi dinamică, dar este echilibrată prin gestionarea cantitativă a culorilor predominante şi prin tratarea ambientului în stil modern minimalist. Suprafaţa alocată livingului şi bucătăriei este relativ redusă, astfel încât raportul dintre funcţional şi estetic necesită o analiză pentru a nu pierde din vedere detaliile importante ce definesc fiecare spaţiu şi, bineînţeles, nevoile beneficiarului.



Iată că se pot folosi culori tari chiar şi pentru amenajarea interioară a unui spaţiu relativ redus, fără ca acestea să lezeze privirea, să pară obositoare, sau să dea senzaţia unui spaţiu înghesuit. Dimpotrivă, accentele de culoare sunt chiar cele care distrag atenţia de la dimensiunile limitate ale apartamentului şi pun în valoare un spaţiu de locuit cald, armonios şi plin de viaţă.
Pentru mai multe proiecte de design interior semnate de designerul Stephan Eyck accesaţi pagina
www.stephaneyck.ro

Text: Gabriela Popa
Foto: Stephan Eyck, senior designer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu