Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

marți, 3 iulie 2012

Hotelul Juvet Landscape - privelisti fascinante

Arhitectura poate pune în valoare natura Peisaje răpitoare fără să o distrugă sau să o obtureze. Hotelul Juvet Landscape din Norvegia se află în simbioză cu mediul înconjurător, pentru a crea un tip de mediu arhitectural cu totul nou, bazat pe contemplare şi pe deschiderea artificialului spre natural.



Hotelul Juvet Landscape a fost proiectat de biroul de arhitectură Jensen & Skodvin Arkitektkontor (JSA), format din arhitecţii Jan Olav Jensen, Børre Skodvin, Torunn Golberg Helge Lunder, Torstein Koch şi Thomas Knigge şi este amplasat în inima unei păduri pitoreşti, de pe malul râului Valdolla, în Norvegia. Hotelul a fost proiectat între anii 2004- 2007, iar construcţia a fost finalizată în anul 2008.

Peisaje răpitoare

Din punct de vedere arhitectural, construcţia este un etalon al minimalismului, natura fiind cea care are rolul principal. Volumele arhitecturale sunt aici doar instrumente care pun în valoare superbele peisaje înconjurătoare.




Acest hotel neobişnuit este constituit din şapte volume distincte, fiecare dintre acestea având unul sau doi pereţi de sticlă. Chiar dacă aceste volume par simpliste, poziţionarea lor strategică face posibil accesul la privelişti spectaculoase către munte şi pădure. Schema compoziţională asigură de asemenea şi un nivel înalt de intimitate, fiecare unitate având propria zonă „outdoor”. Volumele şi ferestrele sunt poziţionate în aşa fel încât, deşi sunt apropiate, singurul peisaj vizibil este cel natural. Din interior nu pot fi văzute clădirile învecinate.



Acest tip de dispunere strategică pune accentul pe exteriorul volumelor, pe ceea ce este văzut în afară şi nu pe ceea ce se află în interiorul camerelor de hotel. Avem de a face cu o translatare a centrului de interes dinspre interior spre exterior, toate aspectele interiorului fiind gândite special pentru a dirija privirea în afară.

O oaza de inspirație

Este un mod cu totul nou de a gândi spaţiile arhitecturale. Dacă în cazul unor construcţii convenţionale vorbim, în general, de o arhitectură peisagistică ce îşi propune să aducă un colţ de natură în interiorul proprietăţii construite, în cazul acestui hotel s-a dorit pur şi simplu dispunerea micuţelor volume arhitecturale în mijlocul unui colţ de natură ce pare neatins. Astfel, acestea dau senzaţia unei contopiri până la dispariţie cu mediul ce le găzduieşte.


 
În interiorul camerelor hotelului, senzaţia este aceea a unei zile petrecute în mijlocul naturii, chiar dacă această senzaţie este resimţită din spatele unor ferestre închise. Spaţiul deschis spre natură prin ferestrele dispuse pe toată lungimea pereţilor este ideal pentru a relaxa privirea şi a transpune clienţii în mijlocul naturii.

 Inetrioare moderne minimaliste

La prima vedere, cele şapte volume pot părea modeste ca şi redare arhitecturală, însă odată ce păşiţi în interiorul lor, veţi fi copleşit de frumuseţea peisajelor vizibile prin ferestrele panoramice. În cazul
acestui proiect se aplică perfect zicala „Less is more”: simplitatea aparentă amplifică efectul optic al vecinătăţii naturii.


Hotelul pune la dispoziţia vizitatorilor şi un centru spa, unde aceştia pot beneficia de tratamente specifice şi tradiţionale nordice. Interioarele sunt moderne. Câteva dintre camere sunt foarte colorate, însă majoritatea sunt simpliste şi neutre. Nu există două camere la fel. Cele mai multe încăperi sunt întunecate, pentru a nu distrage atenţia de la peisaj. Mobilierul este simplu şi minimalist, chiar modest, redus la minimul necesar pentru confort. Acest minimalism este însă compensat prin amplitudinea barocă a peisajelor vizibile din încăperi. 



Hotelul este conceput ca un loc perfect pentru evadare din cotidian şi nu o dată s-a dovedit a fi o adevărată oază de inspiraţie pentru vizitatorii săi. Fără doar şi poate, hotelul este unul dintre cele mai inspirate proiecte de acest tip şi face parte din elita arhitecturii ecologice, fiind în primul rând o arhitectură a pădurii, a simplităţii şi a naturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu