Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

marți, 7 august 2012

Amenajarea holului - O provocare pentru designul interior

Holul apartamentelor este de multe ori neglijat din punct de vedere al designului interior, ajungând să contrasteze cu încăperile spre care duce, în loc să le completeze şi să formeze o conexiune între ele. Totuşi, acesta fiind primul spaţiu al locuinţei şi de asemenea primul contact al privitorului cu apartamentul, merită o atenţie deosebită în ceea ce priveşte amenajarea şi decorarea.

Holul este un spaţiu de legătură, de trecere, şi nu un spaţiu care va fi locuit, asemenea unor camere. Aşadar, acest tip de spaţiu necesită o abordare uşor diferită în ceea ce priveşte amenajarea interioară. Dacă pentru camere în general se abordează un stil unitar, pentru hol este necesară crearea legăturilor specifice dintre interior şi exterior, dintre încăperi şi stilul acestora. 



Holul ca spaţiu de legătură


Designerul Stephan Eyck le prezintă cititorilor revistei „Ora de Arhitectură” o variantă de amenajare a unui hol dintr-un apartament. Din punct de vedere structural, acesta este un hol clasic, însă prin design s-a evitat senzaţia de încărcat şi folosirea prea multor uşi, punându-se accent pe amplificarea, deschiderea şi vibrarea spaţiului. Spațiul unui hol de apartament este de cele mai multe ori ocupat de mobilierul pentru haine si pantofi, însă în cadrul acestui proiect s-a mers mai mult pe crearea unui spaţiu de legătură între exterior şi interior, punându-se perfect în valoare plastica spaţiului. Având în vedere faptul că apartamentul avea deja un spaţiu alocat depozitării hainelor de zi cu zi, în interior, nu a fost necesară aglomerarea spaţiului de la intrare prin amplasarea unui corp de mobilier în hol, iar astfel spaţiul a putut fi folosit punând accent pe estetic.



Contrastul închis-deschis


Stilul modern minimalist şi contrastul închis-deschis sunt doar câteva repere în definirea acestui proiect de design. Contrastul puternic, rupt prin textură, crează o senzaţie unică de spaţiu deschis şi unitar în acelaşi timp. Acelaşi stil minimalist cu care designerul ne-a obişnuit caracterizează şi acest proiect; simplitatea liniilor şi gama cromatică restrânsă sunt emblematice.
 
S-au folosit culori contrastante, puternice, şi o textură aproape metalică cu efect optic foarte bine conturat. Jocul de forme, culori şi texturi combină negrul, maroul şi albul cu unghiurile drepte tăioase, clare şi bine definite. Oglinzile de pe peretele decorativ creează un plus de adâncime şi recompun dinamic spaţiul holului, în funcţie de poziţia privitorului. Un material lucios s-a folosit şi pentru podeaua holului, aceasta amplificând senzaţia vibrantă de spaţiu şi venind în mod fericit în completarea suprafeţelor reflectorizante ale oglinzilor.



Amenajarea holului în stil minimalist

Oglinzile oferă o iluzie a spaţiului foarte bine gândită, în aşa fel încât să nu fie redundantă sau falsă, dar totuşi să creeze un efect unic. Nişa orizontală taie spaţiul peretelui decorativ şi îi conferă acestuia luminozitate, contrastând plăcut cu oglinda verticală cu care se intersectează. Această nişă cu rafturi specific minimaliste şi oglindă atrage atenţia privitorului şi pune în valoare peretele fără să îl încarce inutil. De asemenea, aceasta propune un spaţiu minim de depozitare, foarte util pentru un hol. Din punct de vedere tehnic, materialele folosite în finisajele pereţilor sunt vopseaua lavabilă pe bază de latex şi plăcile ceramice de la Aparici.

 

Holul acestui apartament reuşeşte să capteze atenţia privitorilor încă de la început, atrăgând atenţia într-un mod creativ asupra designului interior. Soluţiile tehnice şi estetice alese sunt cele ma potrivite pentru a crea un spaţiu plin de atmosferă şi eleganţă, a cărui tonalitate se regăseşte şi în celelalte încăperi ale apartamentului. Iată aşadar că un hol poate fi mai mult decât un simplu spaţiu de depozitare, aglomerat sau încărcat inutil, fiind transformat într-un spaţiu aerisit şi dinamic, bine proporţionat şi elegant.

Mai multe proiecte ale designerului Stephan Eyck puteţi vedea pe site-ul www.stephaneyck.ro




Un comentariu:

  1. Foarte frumos, dar nu oricine isi permite asa ceva. Pentru noi, muritorii de rand, o usa frumoasa, 1-2 tablouase cu gust si o planta pot face un hol un loc primitor. la propriu si la figurat. :)

    RăspundețiȘtergere