Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

miercuri, 5 septembrie 2012

Studio pentru artisti in Newfoundland, Canada

Studioul pentru artiști din insulele Newfoundland reprezintă un exemplu de arhitectură minimalistă deosebit de creativă, pusă în valoare prin frumusețea peisajului. Dincolo de liniile simple găsim o eleganță aparte, monumentală prin volume și linii ascuţite transpuse pe un fond alb imaculat. Clădirea este una dintre cele mai frumoase construcţii de coastă, realizată pentru a le oferi artiștilor inspiraţia şi liniştea de care au nevoie pentru a crea.


Atelier de artă pe malul oceanului


Superbul atelier pentru artişti se află în Tilting, o localitate situată pe malul est al insulei Fogo. Insula e recunoscută pentru puternicele influenţe culturale Irlandeze şi pentru mai recenta desemnare ca Parc Naţional, datorită frumuseţii peisajelor. 

Aici, firma norvegiană Saunders Architecture a fost cea care a proiectat Squish Studio, unul din cele şase studiouri pentru artişti ce urmează a fi realizate de-a lungul coastei insulei Fogo din insulele Newfoundland, Canada. Atelierul se potriveşte perfect cu peisajul înconjurător, aflat la limita între ocean şi stâncă, într-o zonă liniştită de coastă. Forma neobişnuită trapezoidală este pusă în valoare printr-un alb imaculat ce conturează zonele de umbră şi cele de lumină în funcţie de poziţia soarelui.

Arhitectura minimalistă şi forme unghiulare


Forma unghiulară ascuţită a Squish Studio, ivindu-se de pe un mal stâncos ce ar putea rivaliza cu coasta de vest a Italiei, contrasteaza puternic cu construcţiile tradiţionale din Tilting. Studio-ul de dimensiuni relativ reduse, 30 mp, este aşezat pe teren natural, accidentat şi sprijinit pe sol printr-un sistem de piloţi.
Atingând înălţimea de 6 m, studio-ul este înclinat în jos de la capătul sudic spre cel de nord, numele acestei structuri trapezoidale fiind derivat din “squashed” (strivit). Forma compactă, trapezoidală a planului studioului este augmentată de extinderea pereţilor exteriori dinspre est şi vest, pentru a contura o intrare triunghiulară înspre sud şi o punte în partea nordică, cu vedere spre ocean. 


Construcţia conică serveşte, de asemenea, pentru a devia vânturile puternice de pe coastă. Exteriorul studio-ului este îmbrăcat în cherestea de molid, vopsită în alb. Electricitatea şi mica bucătărie sunt alimentate cu panouri solare amplasat pe vârful unui deal din apropiere, aşadar clădirea este sustenabilă şi are toate facilităţile minim necesare.


Scândurile verticale albe ce acoperă interiorul studioului sunt întrerupte de o serie de ferestre înguste. Intrarea înaltă conduce către o compresie spaţială internă şi o cameră de lucru orizontală, care direcţionează atenţia spre exterior, la capul rotund din apropiere, precum şi la valurile înspumate ale Atlanticului de Nord.
Panorama este uimitoare, atent aleasă pentru a prinde primele raze ale răsăritului. Cromatica şi lumina se schimbă în funcţie de ora din zi, astfel dacă în timpul zilei avem o superbă clădire de un alb strălucitor şi rece, scăldat în lumină naturală, după apus se transformă într-un cămin cald, inundat de o lumină galbenă, compactă. Noaptea, o iluminare subtilă creează un efect de felinar, evocând imaginea unui far pe faleză.

 

 Un refugiu pentru artişti


Deşi are dimensiuni foarte reduse, interiorul decorat în acelaşi stil minimalist asigură suficient spaţiu pentru ca o persoană să se poată desfăşura în voie. Culoarea albă ce acoperă interiorul asigură cadrul şi iluminarea perfecte pentru realizarea lucrărilor de artă.
Orice artist visează la un loc izolat, în mijlocul naturii, unde să poată crea liber şi lipsit de griji. Studioul de un alb imaculat vine în întâmpinarea acestor dorinţe, fiind locul ideal pentru pictori, sculptori sau fotografi. Aici, artiştii se pot scufunda în procesul de creaţie, în mijlocul unui decor feeric izolat, lăsându-se inspiraţi de eleganţa arhitecturii.



Solitudinea şi izolarea se contopesc cu sentimentul de protecţie oferit de micul cămin, iar artiştii îşi pot da frâu liber imaginaţiei, transpunându-şi sentimente în artă. Construcţia îşi serveşte perfect scopul, fiind luminoasă, simplă şi rafinată în acelaşi timp. Liniile curate şi volumele bine definite pun în valoare talentul arhitecţilor proiectanţi ce au reuşit să îmbine modernismul minimalist cu frumuseţea peisajelor de coastă. Aici, un artist are toate ingredientele de care are nevoie: natura, singurătate, linişte şi inspiraţie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu