Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Watervilla de Omval - Casa plutitoare de pe râul Amstel

Arhitectura poate face minuni. Este și cazul acestei locuințe plutitoare, Watervilla de Omval, gândită special pentru a îmbina funcționalitatea cu estetica minimalistă. În acest ansamblu ești deopotrivă înconjurat de apă și de lumină, iar sentimentul de libertate pe care această îmbinare îl creează este unic. Să vedem împreună care sunt principalele caracteristici ale acestui ansamblu.



Biroul de proiectare +31 Architects a realizat această variantă modernă a unei case plutitoare tradiționale, pe râul Amstel, în inima Amsterdam-ului, Olanda. Arhitecții au căutat să redea sentimentul caracteristic al unei case plutitoare tradiționale prin mijloace moderne, respectând în același timp reguli stricte asupra înălțimii.

Casa plutitoare are o suprafață totala de 200 mp și este dispusă pe două nivele. Nivelul inferior coboară până sub nivelul apei, această soluție fiind găsită ca urmare a faptului că înălțimea maximă a casei trebuia să nu depășească 3 metri, conform ordonanțelor locale.

Pentru a accentua liniile curbe ale fațadei, exteriorul este placat cu aluminiu lucios. Pereții realizați din ipsos de culoare albă urmăresc și ei liniile fațadei, realizându-se o tranziție lină între interior și exterior.

Locuința are o vedere largă asupra râului Amstel și dispune de 2 etaje spațioase și o terasă însorită pe acoperiș. Lumina este unul dintre aspectele principale de care s-a ținut cont în amenajarea spațiului. Pentru a obține lumina naturală și la subsol, s-a creat un spațiu gol mare ce leagă cele două etaje. În camera de oaspeți, de asemenea amplasată la subsol, lumina naturală pătrunde printr-o “fereastră cuc”, poziționată mai jos de șemineul din living, astfel încât spațiul nu este irosit.



Unul dintre elementele de arhitectură cheie ale interiorului este superba scară căptusită cu lemn, situată în vecinătatea spațiului gol ce unește cele două etaje. Aceasta este dispusă lateral și unește terasa de pe aocperiș cu bucătăria și cu încăperile situate la nivelul inferior. La nivelul inferior regăsim biroul, camera de oaspeți, baia și un spațiu de depozitare pentru echipamentele tehnice. Nivelul superior este alcătuit din bucătărie, dormitor și living cu zona de luat masa. Aceste încăperi sunt prevăzute cu ferestre mari, pe toata lungimea peretelui dinspre râu, asigurând o priveliște superbă. 

La exterior, superba reșeedință este marginită de un dig de lemn pe partea dinspre mal și de un ponton pe partea opusă, astfel încât proprietarul are posibilitatea de a acosta o barcă langă locuință. În oraș nivelul apei este menținut constant, însă, în caz de nevoie, această casă plutitoare se poate adapta cu ușurință diferențelor de nivel și chiar schimbărilor climatice.



Combinația unică și echilibrată între elemente dintre cele mai diverse, cum ar fi apa, metalul, lemnul și lumina naturală creaza un efect puternic și scot în evidență calitătile arhitecților, realizându-se în același timp o punte de legătură între spațiul exterior și spațiul interior. Astfel, pereții nu mai sunt percepuți ca o limitare a spațiului, asigurându-se o continuitate și o deschidere benefică. 



În descrierea proiectului, +31 Architects explică: „Locuința pe apă devine din ce în ce mai populară în Olanda. Clienții / proprietarii ce vin la biroul nostru, își doresc șarmul tipic caracteristic al locuinței pe apă, dar nu le plac casele plutitoare existente cu aspect standard de «caravană». Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să locuiască într-o casă plutitoasre cu design contemporan, proiectată pentru a răspunde nevoilor lor specifice.”

Proiectul captează atenția prin simplitatea și facilitatea cu care s-au pus în aplicare soluții pentru a adapta locuința atât nevoilor proprietarului cât și restricțiilor impuse. Din acest punct de vedere Watervilla de Omval este un proiect deosebit de reușit.

Text: Gabriela Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu